KWARTET


Het Alcea Kwartet is ontstaan tijdens een masterclass van het Danel Kwartet, in de zomer 2012. 
De eerste violiste, Stefanie Van Backlé, studeerde in Brussel, Utrecht en Keulen. Ze is lid van de hedendaagse muziekensembles "Hand werk" en "M(usic)Lab".
Femke Verstappen, tweede viool, opgeleid aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel. Ze is lid van de Boho-players en Le Concert Olympique.
Altvioliste Monica Goicea studeerde in Utrecht heeft veel ervaring als kwartettiste. 
Suzanne Vermeyen, celliste, studeerde cello aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen en aan de Haute Ecole de Musique van Lausanne (Zwitserland). Ze is actief in verschillende kamermuziekformaties en in Belgique kamer -en symfonieorkesten.

Het Alcea Kwartet volgt geregeld les bij bekende musici in het kader van ProQuartet, een professionele kwartetopleiding in Parijs waarvoor zij een beurs hebben.Zo volgden zij verscheidene masterclasses, o.a. bij het Danel Kwartet, Alban Berg Kwartet, Prazak Kwartet, Talich Kwartet, Artis Kwartet en het Artemis kwartet. Zij speelden op het Festival van Musiqu'3 in juni 2013, waar ze in Flagey "Der Tot und das Mädchen" van Schubert interpreteerden. In oktober 2013 creëerde het Alcea Kwartet de opera "Daleko" voor strijkkwartet, electronica en zangers, van Stéphane Orlando te Brussel. In november 2013 was het kwartet uitgenodigd om deel te nemen aan de masterclass met Johannes Meissl (Artis Kwartet) in het kader van het festival "Quatuors en Pays de Fayence" waar ze het eerste strijkkwartet uit het opus 18 van Beethoven en het zevende strijkkwartet van Shostakovich brachten. In het voorjaar van 2014 concerteerden zij op het "Festival l'Europe en Musique" in Brussel. Het Alcea Kwartet werd laureaat van Vocatio, een beurs voor beloftevol jong talent uit verschillende disciplines. Op een festival bij Parijs, speelden zij de strijkkwartetten van Schubert, muziek van de Ierse componist John Kinsella en van de Japanse componist Toshio Hosokawa, met wie ze in april samenwerkten. In juli 2014 speelde Alcea 3 concerten in het kader van het festival “Cordes en Ballades” in de Ardèche, Frankrijk. In september 2014, waren zij artist in residence in Weikersheim (Duitsland) waar ze masterclasses volgden bij het Artemis en het Alban Berg Kwartet en waar ze ook concerteerden. Zij worden gesteund door “Arts et Vie” van de Brusselse en de Waalse Federatie. Het Alcea kwartet maakt momenteel deel uit van BL!NDMAN, waarmee ze al verschillende wereldcreaties brachten, vorig jaar in de Singel en recentelijk in mei 2017 “Arsenal” in het Muziekgebouw van Amsterdam.

www.blindman.be